SÝRÁRNA DOMAŠOV - ZEMĚDĚLSKÉ DRUŽSTVO JESENÍK

Vítejte na stránkách Zemědělského družstva Jeseník. Naší hlavní činností je chov mléčných dojnic, kterých chováme okolo 500 ks a ročně vyprodukujeme více než čtyři milióny litrů mléka. Mezi naše doplňkové činnosti patří chov masného skotu bez tržní produkce mléka a výroba mléčných výrobků. Zabýváme se také rostlinnou výrobou, autodopravou a servisem zemědělské techniky. Dále provozujeme sýrárnu a Agroubytování.
Přejít na obsah
.
SÝRÁRNA DOMAŠOV
Tradice výroby sýrů na sýrárně v Domašově trvá již několik desetiletí, kdy se původně sýr dělal v dřevěných kolibách. Těm dobám je ale naše současná sýrárna značně vzdálená. V současné době probíhá výroba mléčných výrobků za pomocí moderních technologií značky Milko a DeLaval. Nabízíme poměrně široký sortiment výrobků, z nichž většina nese ocenění regionální potravina, originální produkt Jeseníky.

V průběhu celého roku vyrábíme mléčné výrobky z kravského mléka. Naše výrobky ale nejsou známé jen na Jesenicku. Náš prohřívaný Běla vhodný ke grilování si oblíbil pražský šéfkuchař Vladimír Šmejkal, který jej propaguje a v restauracích, kde provádí svůj dohled, jej zařazuje do jídelníčků. Dostáváme se tak s našim výrobkem do významných restaurací v Šumperku, Velkých Losinách, Malé Morávce, Vidlí, Opavě, Třinci, Frýdštejně, Brně, Vyškově, Písku a spousty restaurací v Praze.
 
- Více o celém sortimentu se dozvíte v popisu níže
- Nabízíme exkurze
Otevírací doba sýrárna Domašov:
- září až červen:         po – pá  /  7:00 – 15:00
- červenec až srpen:  po – pá  /  7:00 – 17:00
                                           so  /  8:00 – 12:00

Dokumenty ke stažení: CENÍK A SORTIMENT VÝROBKŮ (bude brzy aktualizován a doplněn)
Mléko
Syrové nepasterované kravské mléko je k dostání 24 hodin v mléčném automatu na farmě v Bukovicích (naproti Farmářské prodejně), kde si jej můžete načepovat do vlastní lahve, nebo si lahev na mléko koupit. Vyznačuje se vysokou tučností (okolo 4 %) a je proto výborné pro další zpracování a výrobu domácích mléčných výrobků (smetana, kyška, jogurt atp).
 
Sýr Běla
Tradiční hrudkový sýr z mléka našich dojnic, vyráběný dle tradiční receptury. Sýr je dále ochucován bazalkou, medvědím česnekem, brusinkami a směsí pikantního koření. Z neochuceného sýra je vyráběna tradiční brynza. V roce 2011 získal sýr Běla ocenění Regionální potravina Olomouckého kraje.

Tvaroh Keprník
Tučný tvaroh vyráběný z pasterovaného kravského mléka. Díky své krémové konzistenci je vhodný jako náplň do buchet, sladkých dezertů a jako zdravý základ pro nejrůznější pomazánky. Tvaroh Keprník je hrdým nositelem ocenění Výrobek Olomouckého kraje 2015.
 
Tvarohový dezert s jogurtem Keprníček
Sladký dezert z tvarohu Keprník a bílého jogurtu Běláček, ochucený citronovou kůrou a hořkou čokoládou.
 
Tvaroh Točník
Odtučněný tvaroh z pasterizovaného kravského mléka vhodný jako základ redukčního jídelníčku. Je hodnotným zdrojem bílkovin a vápníku.

Prohřívaný sýr Běla
Polotvrdý, nezrající sýr z kravského mléka. Díky specifické výrobě je vhodný k dalšímu tepelnému zpracování, ideálně ke grilování. V roce 2015 získal Prohřívaný sýr Běla vhodný ke grilování ocenění Regionální potravina Olomouckého kraje.
Sýr Běla uzený
Studeným kouřem vyuzený prohřívaný sýr, kteří je příjemným ozvláštnění každé studené mísy. Výborný je také k moravským vínům.

Ricotta
Měkký, syrovátkový sýr s nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem bílkovin. Výborný pro přípravu krémových dezertů i lehkých pomazánek.

Jogurt Běláček
Plnotučný jogurt bez konzervantů nesoucí ocenění Regionální potravina Olomouckého kraje 2014. Ovocný jogurt Běláček vyrábíme ve čtyřech variantách: borůvka, meruňka, višeň, jahoda. Oblíbený regionální produkt nabízíme ve dvou baleních 230g ve skleničce a 130g v papírovém kelímku.

Jogurtové mléko
V průběhu letní sezony pro vás také připravujeme osvěžující jogurtové mléko s jahodovou příchutí.

Máslo
Lahodné máslo bez konzervantů a barviv je velice oblíbené po celém okolí. Vyniká nejen jemnou mléčnou chutí, ale také obsahem živin. Obsahuje především vitamín D, a také další vitamíny rozpustné v tucích K a E. U nás je k dostání v balení po 250g, 500g a 1kg.

Vyzkoušejte ve své kuchyni jedinečné přepuštěné máslo, které umožňuje smažení při vyšších teplotách se šťavnatým a velice chutným výsledkem.Ve vodní lázni rozpouštějte požadované množství másla. Čím více másla budete přepouštět, tím více času vám to zabere. Přepuštění 250g másla trvá přibližně 15-20 minut. Jakmile se na povrchu utvoří bílá pěna, začněte ji sbírat, následně ji můžete použít třeba na kaši. Vespod nádoby se bude usazovat bílkovina. Máslo nemíchejte a zahřívejte tak dlouho, dokud nebude mít žlutou až zlatavou barvu. Po té nechte trochu schladit a přeceďte přes plátýnko do nádobky. Uchovávejte v uzavřené nádobě a v chladu.
Copyright © 2024 Zemědělské družstvo Jeseník  /  tel.: +420 584 402 210   //  Web design by SKYART Studio
Návrat na obsah